Je gebruikt Internet Explorer. Deze website ondersteunt alleen moderne browsers. Gebruik alsjeblieft Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Menu

Pagina’s verwijderen: 404 errors en 301 herleidingen

We verwijderen allemaal wel eens een pagina op onze website. Hoe voorkom je dat bezoekers (en Google) een 404 “pagina niet gevonden” error krijgen? Stuur ze naar een andere pagina met een 301 herleiding. Ik leg uit hoe.

Wat is een 404 error?

Een 404 error ontstaat wanneer iemand een pagina probeert te bezoeken die niet (meer) bestaat. Die 404 is een statuscode die aan iemands browser signaleert dat de server de opgevraagde pagina niet kon vinden. Meestal krijgen bezoekers dan “Pagina niet gevonden” of iets dergelijks te zien.

Laten we er een voorbeeld bij pakken. 

Stel, ik ga naar google.nl/bestaat-niet/. Dan krijg ik een error pagina te zien. Nu bezocht ik expres een onbestaande pagina, maar websites linken vaak naar pagina’s die in de loop der tijd zijn verwijderd. Dan krijg je ook een 404 error.

Je krijgt een 404 error als je een niet (meer) bestaande pagina bezoekt.

Goed om te weten

Niet iedereen weet dat je ook een 404 error kunt veroorzaken zonder dat je de pagina bewust verwijdert. Als jij de slug van een pagina bijwerkt – bijvoorbeeld van janine.nl/over-mij/ naar janine.nl/over/ – zorgt dit ook voor een 404 error.

Zijn 404 errors zo slecht dan?

Op de eerste plaats zijn 404 errors natuurlijk irritant voor bezoekers.

Daarnaast komt de Google crawler op een pagina waar het niet verder kan. Zo’n crawler volgt alle linkjes op je website om erachter te komen welke pagina’s jij allemaal hebt.

Een paar 404 errors op je website is echt niet erg.

Er glippen bijna altijd wel een paar verwijderde pagina’s onder de radar. Maar het is wel een goede gewoonte om een herleiding in te stellen nadat je een pagina verwijdert. Daarover zo meer.

Hoe vind je 404 errors?

Hoe kom je erachter of je 404 errors hebt op je website? Je kunt alle linkjes op je website nalopen, maar dat is nogal monnikenwerk.

Er staan een heleboel tools waarmee je je website scant voor 404 errors online, zoals de Broken Link Checker Tool.

Als je jouw website hebt aangemeld voor Google Search Console kun je ook onder de Dekking tab fouten vinden. De data loopt wel vaak achter. Ik vind de console vooral handig om te zien of er niet iets structureel misgaat in Google’s ogen.

Zoeken naar 404 errors in Google Search Console
In Google Search Console kun je jouw dekking checken.

404s verbeteren met een 301 herleiding

Stel, je hebt 404 errors gevonden. Hoe los je ze op? En wat moet je doen als je een pagina wilt verwijderen?

Stap 1: Alle links naar de verwijderde pagina verwijderen

Ten eerste wil je alle links op je website die nog naar de verwijderde pagina wijzen verwijderen (of bijwerken naar een wel bestaande pagina).

Zo zorg je ervoor dat je niemand expres naar de verkeerde plek stuurt.

Maar soms linken andere websites naar jouw verwijderde pagina of heeft iemand jouw pagina onder Favorieten opgeslagen (of ben je gewoon te lui). Die linkjes kun jij niet fixen, maar je kunt bezoekers wel herleiden… de volgende stap!

Stap 2: 301 herleiding instellen

Wat is een 301 herleiding?

Stel, je hebt de pagina voorbeeld.nl/oud/ verwijderd. Je wilt dat mensen die toch naar die pagina proberen te gaan op voorbeeld.nl/nieuw/ uitkomen. Dit kun je met een 301 herleiding (ook wel 301 redirect) regelen.

Zo’n herleiding stuurt een bezoeker (of Google) van de ene pagina naar de andere pagina. Het “herleidt” de bezoeker. Je zegt ermee eigenlijk, “deze pagina is permanent verhuisd naar dit nieuwe adres, ga daarheen”.

Hoe stel ik een 301 herleiding in?

Op een WordPress website moet je hiervoor een plugin installeren. Zelf gebruik ik altijd Redirection van John Godley. Als je de premium versie van Yoast SEO gebruikt, kun je de Redirect Manager gebruiken.

Op een Wix website kun je het onder SEO Tools vinden (documentatie). En op een SquareSpace website kun je het onder URL Mappings vinden (documentatie).

Gebruikt jouw website iets anders? Een beetje googelen geeft je meestal wel het antwoord. Bijvoorbeeld, “how to make a 301 redirect on Shopify”.

Screenshot van de Redirection WordPress plugin
Een 301 herleiding instellen in WordPress met de Redirection plugin.

Moet je altijd een herleiding instellen?

Heb je de pagina een paar uur geleden gepubliceerd en zie je opeens een typefoutje? Bijvoorbeeld janine.nl/contect/ in plaats van janine.nl/contact/?

Dan hoef je echt niet per se herleiding in te stellen. Google zal de pagina in die korte tijd nog niet opgepakt hebben, en als jij alle kapotte linkjes corrigeert zal niemand er last van hebben.

Home » Blog » Website » Pagina’s verwijderen: 404 errors en 301 herleidingen