Aan het laden…

Je gebruikt Internet Explorer. Deze website ondersteunt alleen moderne browsers. Gebruik alsjeblieft Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Menu

404 errors vinden en verbeteren

Bezoekers krijgen een 404 error als ze een pagina proberen te bezoeken die niet meer bestaat. Hoe vind en verbeter je ze?

Inhoudsopgave

  1. Wat is een 404 error?
  2. Waarom zijn 404 errors slecht?
  3. Hoe vind je 404 errors?
  4. 404s verbeteren met een 301 herleiding

Wat is een 404 error?

Een 404 error ontstaat wanneer iemand een pagina probeert te bezoeken die niet (meer) bestaat. 404 is een statuscode die aangeeft dat de server de opgevraagde pagina niet kon vinden. 

Stel, ik ga naar google.nl/bestaat-niet/. Dan krijg ik een error pagina te zien. In dit voorbeeld bezoek ik expres een pagina die nooit bestaan heeft. Maar websites hebben vaak links naar pagina’s die in de loop der tijd zijn verwijderd.

Je krijgt een 404 error als je een niet bestaande pagina bezoekt.

Waarom zijn 404 errors slecht?

Op de eerste plaats zijn 404s natuurlijk irritant voor bezoekers. Daarnaast komt Google’s crawler op een pagina waar het niet verder kan.

Hier en daar een 404 error is echt niet erg. Vooral grote websites komen er bijna niet onderuit. Maar als jouw website heel veel 404s heeft is het tijd om op te schonen.

Hoe vind je 404 errors?

In Search Console (onder Dekking) vind je hoeveel fouten jouw website heeft. Je kunt zien op welke pagina naar welke verwijderde pagina wordt gelinkt. Zo weet je gelijk welke links je moet verwijderen of verbeteren.

Lees meer: Site toevoegen aan Search Console

Zoeken naar 404 errors in Google Search Console
In Google Search Console kun je jouw dekking checken.

404s verbeteren met een 301 herleiding

Het beste is om de kapotte links te verwijderen zodat niemand meer op die pagina komt. Maar soms linken externe websites verkeerd en kun je die niet fixen. Je moet dan een 301 herleiding inzetten.

Een 301 herleiding stuurt iemand die een verwijderde pagina bezoekt door naar andere pagina. Je zegt eigenlijk, “deze pagina is permanent verhuisd naar dit nieuwe adres”.

Stel, ik had de pagina branderbrander.nl/over-ons, maar heb de slug ingekort naar branderbrander.nl/over. Dan zorgt een 301 herleiding ervoor dat mensen die /over-ons bezoeken op /over uitkomen.

WordPress gebruikers kunnen de gratis plugin Redirection van John Godley gebruiken. Je kunt ook handmatig herleidingen instellen in de .htaccess.

Een 301 herleiding instellen in WordPress
Een 301 herleiding instellen in WordPress met de Redirection plugin.
Home » Blog » SEO » 404 errors vinden en verbeteren