Je gebruikt Internet Explorer. Deze website ondersteunt alleen moderne browsers. Gebruik alsjeblieft Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Hoger in Google Afbeeldingen komen (11 tips + voorbeelden)

Elke afbeelding op een openbare webpagina kan in Google Afbeeldingen verschijnen. Wil jij hoger ranken in Google Afbeeldingen met jouw foto’s om zo meer bezoekers te krijgen? Ik deel 11 tips met je!

Tips

 1. Sluit aan op het pagina-onderwerp
 2. Maak de foto centraal onderdeel van de pagina
 3. Gebruik een beschrijvende alt-tekst
 4. Geef de afbeelding een veelzeggende bestandsnaam
 5. Voeg bijschriften toe
 6. Voeg hoogwaardige foto’s toe
 7. Help Google jouw afbeeldingen te vinden
 8. Optimaliseer voor snelheid
 9. Maak jouw website mobielvriendelijk
 10. Voeg gestructureerde gegevens toe
 11. Vind trends in Google Trends

Focus op relevante foto’s

Dit klinkt misschien als overbodig advies, maar het gaat sneller mis dan je denkt. Ellis Gabbert schreef hier een mooie anekdote over.

Het meeste verkeer via Google Afbeeldingen kreeg zij van mensen die googelen naar de acteur “Jeff Bridges”. Waarom? Omdat ze in één blog met een afbeelding van de acteur heeft. Wat is daar mis mee? Nou, haar bedrijf heeft niets met die acteur of met films in het algemeen te maken. Mensen die zoeken naar Jeff Bridges en op haar website komen zullen linea recta weer weggaan en nooit meer terugkomen. Het is niet haar doelgroep. Ze heeft dus niets aan al dat extra verkeer.

Dit betekent niet dat je geen irrelevante foto’s mag plaatsen. Maar…

Denk bij jezelf altijd “Is deze foto relevant voor mijn doelgroep?” voordat je besluit veel tijd te besteden aan het optimaliseren van die foto. Irrelevante foto’s hoeven niet hoog in Google te ranken. 

Tip 1: Zorg dat de foto aansluit op het pagina-onderwerp

Foto’s horen aan te sluiten op het onderwerp van de pagina. En die pagina hoort goede content te hebben. Google wil namelijk dat de bijbehorende pagina bezoekers verder helpt.

Bijvoorbeeld, een foto van een appeltaart op een kooksite wordt als behulpzamer ingeschat dan eentje op een autosite. En een foto op een voor de rest lege pagina zal ook niet snel hoog ranken.

“Goede content op je webpagina is net zo belangrijk als visuele content voor Google Afbeeldingen. […] Google [neemt] de kwaliteit van paginacontent in overweging als afbeeldingen worden gerangschikt.”

Google documentatie

Om te testen of dit waar is, heb ik een steekproef gedaan met de top 10 resultaten van 3 zoekopdrachten in Google Afbeeldingen. Alle foto’s stonden inderdaad op een pagina met relevante content. 

Tip 2: Maak de foto centraal onderdeel van de pagina

Google zegt prioriteit te geven aan pagina’s waar de foto centraal onderdeel van de pagina is en hoger op de pagina staat.

Het geeft als voorbeeld:

“[…] Dus als jij een specifiek paar schoenen zoekt, zal een product-pagina gewijd aan dat paar schoenen prioriteit krijgen boven, zeg maar, een categoriepagina die een collectie van stijlen laat zien.”

Cathy Edwards, directeur van Google Afbeeldingen, 2018 (vertaald uit Engels)

Google doet dit om te voorkomen dat gebruikers de foto moeilijk terug kunnen vinden op de bijbehorende pagina.

In mijn steekproef onder 30 foto’s stond de foto in 80% van de gevallen inderdaad bovenaan of boven het midden van de pagina. 

Tip 3: Gebruik een beschrijvende alt-tekst

De alternatieve tekst (afgekort alt-tekst) is een attribuut van het img element. Het moet een korte beschrijving geven van wat er op de foto afgebeeld is. Dit helpt Google om jouw foto te begrijpen. 

Bijvoorbeeld:

<img src="bloem.jpg" alt="Een roze Chinese Hibiscus bloem in Hong Kong”>
Een alt-tekst helpt machines afbeeldingen te “zien”.

Wat is een goede alt-tekst? Google raadt aan om te focussen op “nuttige content met veel informatie waarin correcte zoekwoorden worden gebruikt en die aansluit op de context van de paginacontent”.

Maak de alt-tekst niet te lang. Matt Cutts van Google raadt aan om onder de 20 woorden te blijven.

Een alt-tekst verbetert ook de toegankelijk voor mensen die geen foto’s kunnen zien, zoals mensen met een visuele handicap en een screenreader.  

Tip 4: Geef de foto een veelzeggende bestandsnaam

De bestandsnaam van een foto kan Google aanwijzingen geven over het onderwerp van de foto.

Zo werkt zijden-trouwjurk-maggie-sottero.jpg beter dan foto203941.jpg.  

Tip 5: Voeg bijschriften toe

Google haalt informatie over het onderwerp van de foto uit de paginacontent, waaronder bijschriften. 

Het raadt aan om foto’s in de buurt van relevante tekst te plaatsen en veel dichterbij dan een bijschrift kom je niet. 

Tip 6: Voeg hoogwaardige foto’s toe

Hou in gedachten dat Google een fijne gebruikerservaring wil geven.

Hoogwaardige foto’s zijn aantrekkelijker voor gebruikers dan wazige, onscherpe afbeeldingen. Deze krijgen dus de voorkeur. Ook heb je meer kans dat mensen er werkelijk op klikken.

Tip 7: Help Google jouw foto’s te vinden

Google indexeert alleen foto’s die via het img element toegevoegd worden:

Goed<img src="kat.jpg" alt="Een ragdoll kat" />

Slecht<div style="background-image:url(kat.jpg)">Een ragdoll kat</div>

Ook ondersteunt Google Afbeeldingen alleen foto’s met de volgende indelingen: bmp, gif, jpeg, png, webp en svg. 

Tip 8: Optimaliseer voor snelheid

Foto’s zijn – naast video – vaak de zwaarste onderdelen op een pagina. Dit kan een pagina langzamer doen laden. Zorg ervoor dat jouw foto een lage bestandsgrootte heeft en responsief is. 

In mijn steekproef onder de top 10 resultaten in Google Afbeeldingen was de gemiddelde bestandsgrootte 80 kb en de grootste afbeelding 260 kb.

Je kunt de snelheid van jouw pagina testen in Google PageSpeed.  

Tip 9: Maak jouw website mobielvriendelijk

Mensen zoeken vaker via een mobiel apparaat dan via een computer op Google Afbeeldingen. Daarom vindt Google het belangrijk dat jouw website werkt op alle soorten en maten apparaten.

Je kunt de status jouw website testen in de Mobile Friendly Test.

Tip 10: Gebruik gestructureerde gegevens

Wist je dat foto’s badges kunnen krijgen in Google Afbeeldingen? Momenteel zijn er badges voor recepten, video’s, producten en GIFs. 

Recept badge op Google Afbeeldingen
Als je een recept badge hebt, toont Google de reviews en ingrediënten die je meegegeven hebt.

Je krijgt de badges door gestructureerde gegevens op een pagina te plaatsen. Dat zijn stukjes markup die Google uitleggen wat bepaalde content betekent. Op die manier kun je o.a. aangeven dat iets een review, product, telefoonnummer of ingrediëntenlijst is. 

Recipe rich snippet voorbeeld
Een deel van een recept structured data.

Voor recepten, plaats je Recipe markup op de pagina, Product markup voor producten en Video markup voor video’s.

Je kunt de Structured Data Testing Tool gebruiken om de gestructureerde gegevens op een pagina te testen.

Lees meer over gestructureerde gegevens

Tip 11: Vind trends in Google Trends

Misschien ken je Google Trends al. Daarin kun je de populariteit van zoektermen bekijken en vergelijken. Maar wist je dat je ook kan filteren op resultaten in Google Afbeeldingen?

Dit kan handig zijn om te bepalen of het de moeite waard is om voor bepaalde onderwerpen foto’s te optimaliseren. 

Filteren op Google Afbeeldingen in Google Trends
Filteren op Google Afbeeldingen in Google Trends.

Let wel op, Google Trends is niet 100% accuraat. Mandy doet bijvoorbeeld promotie fotografie. Volgens Google Trends is daar geen zoekvolume voor terwijl haar Search Console aantoont dat zij daarvoor in 250 zoekopdrachten per maand verschijnt. Neem de trends dus met een korreltje zout. 

Voorbeeld: Een trouwfotografie blog

Oké, hoe breng je al deze tips samen? 

Stel, ik ben een trouwfotograaf. Ik heb net een blog geschreven over een geweldige bruiloft in Parc Broekhuizen in Utrecht. Daarin praat ik over de locatie, hoe de dag ging, een paar leuke anekdotes en een review van het bruidspaar. Top. Nu de foto’s.

 1. De foto’s moeten relevant zijn aan de pagina. Nou, de pagina gaat over een bruiloft op Parc Broekhuizen in Utrecht en al mijn foto’s zijn daarover. Check. 
 2. De pagina is geen recept of product, dus ik heb geen gestructureerde gegevens nodig. En de website is mobielvriendelijk. Check en check.
 3. Voordat ik de foto’s upload, wil ik de bestandsgrootte zo laag mogelijk krijgen. De maximale breedte op mijn website is 1100 pixels en het ondersteunt retina dus ik verklein mijn foto’s tot 2200 pixels breedte. Ik exporteer ze als .jpg met 50% kwaliteit. Elke foto is een paar honderd kb. Bestandsgrootte en kwaliteit, check.
 4. Ik kan elke foto een unieke bestandsnaam geven… maar mijn blog heeft 25 foto’s en ik ben te lui. Dus ik laat Photoshop de foto’s bij het exporteren dezelfde naam plus een nummer geven: bruiloft-parc-broekhuizen-in-utrecht-1, bruiloft-parc-broekhuizen-in-utrecht-2, enzovoorts. Het onderwerp is duidelijk. Check.
 5. Ik upload de foto’s naar WordPress. Tijd voor de alt-teksten. Ik beschrijf in 5 tot 10 woorden wat ik zie op elke foto, zoals “Uitzicht van het meer vanaf Parc Broekhuizen” en “Bruid omhelst vader in Parc Broekhuizen”. 
 6. Oké, tijd om de foto’s tussen mijn teksten te verwerken. In mijn alinea’s over de locatie plaats een paar foto’s van het pand en het meer. In mijn verhaal over de spectaculaire taart, plaats ik taartfoto’s, enzovoorts. Ik probeer de foto’s in de buurt van relevante tekst te plaatsen. Misschien schrijf ik zelfs een bijschrift hier en daar. Klaar!

Bezoekers uit Google Afbeeldingen meten

Kun je eigenlijk checken hoe goed jouw foto’s ranken in Google Afbeeldingen? Ja, dat kan! In Google Search Console kun je onder Prestaties het zoektype aanpassen naar Afbeeldingen.

Je kunt in Search Console zien waarop en hoe je rankt in Google Afbeeldingen.

Ken je Google Search Console nog niet?

Het geeft je inzicht over hoe jouw website in Google weergegeven wordt. Je kunt er zien op welke zoekopdrachten je rankt en je krijgt een mailtje als Google een probleem met een van je pagina’s heeft.

Maak een account door naar de Google Search Console te gaan en op ‘nu starten’ te klikken. Deze video legt de verificatiemethodes uit.

Website laten maken

Wil jij een professionele website laten maken?

Misschien heb je na het lezen van dit artikel bepaald dat jij ook een nieuwe website wilt laten maken.

Wij bieden een totaalpakket van website, teksten en fotografie waarbij jouw verhaal op een professionele én mooie manier verteld wordt.

 • Hulp bij webteksten en structuur
 • Een mooi en overzichtelijk webdesign
 • Fotografie en video
 • Een website die technisch klopt
 • Aandacht voor SEO

Voor de ondernemer die stappen wil maken en ontzorgd wil worden. 

Home » Blog » SEO » Hoger in Google Afbeeldingen komen (11 tips + voorbeelden)