Aan het laden…

Je gebruikt Internet Explorer. Deze website ondersteunt alleen moderne browsers. Gebruik alsjeblieft Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Menu
Sluiten

Hoger in Google Afbeeldingen komen (11 tips met voorbeelden)

Wist je dat meer dan eenvijfde van alle zoekopdrachten in Google naar afbeeldingen zijn? Een hogere ranking in Google Afbeeldingen kan je veel extra bezoekers opleveren.

Ik heb 12 tips uitgewerkt door Google’s documentatie door te spitten en een aantal steekproeven te doen. Belangrijk om te weten is dat Google naast de kwaliteit van de afbeelding, ook die van de paginacontent in overweging neemt bij het rangschikken.

Ik leg eerst wat meer uit over Google Afbeeldingen. Wil je gelijk naar de tips? Spring naar de tips.

Inhoudsopgave

 1. Wat is Google Afbeeldingen?
 2. Hoe ziet Google afbeeldingen?
 3. Focus op relevante afbeeldingen
 4. Tips
  • Sluit aan op het pagina-onderwerp
  • Maak de afbeelding centraal onderdeel van de pagina
  • Gebruik een beschrijvende alt-tekst
  • Geef de afbeelding een veelzeggende bestandsnaam
  • Voeg bijschriften toe
  • Voeg hoogwaardige foto’s toe
  • Help Google jouw afbeeldingen te vinden
  • Optimaliseer voor snelheid
  • Maak jouw website mobielvriendelijk
  • Voeg gestructureerde gegevens toe
  • Vind trends in Google Trends
  • Voorbeeld: Een trouwfotografie blog
 5. Bezoekers uit Google Afbeeldingen meten
 6. Waarom zijn afbeeldingen belangrijk? 
 7. Samengevat

Wat is Google Afbeeldingen?

Je kunt in Google zoeken naar afbeeldingen net zoals je naar websites kan zoeken. Dit doe je door direct naar images.google.com te gaan of op de Afbeeldingen tab te klikken in Google Zoeken. 

Voorbeeld van Google Afbeeldingen
Voorbeeld van Google Afbeeldingen.

Hoe komen afbeeldingen in de zoekresultaten?

Als je een afbeelding in de zoekresultaten van Google wilt krijgen, moet je die afbeelding op een openbare pagina van jouw website zetten. Je kunt afbeeldingen niet rechtstreeks uploaden naar Google.  

Lees meer in Google Support

Het ontstaan van Google Afbeeldingen

Wist je dat we Jennifer Lopez te danken hebben voor Google Afbeeldingen? 

Jennifer Lopez droeg in februari 2000 een groene Versace jurk naar de Grammy Awards.  Die jurk werd de populairste zoekopdracht tot dan toe. Maar twintig jaar geleden waren Google’s zoekresultaten slechts een lijstje blauwe linkjes. 

Het onderzoekteam realiseerde zich dat ze niet aan het gewenste resultaat — een foto van Jennifer in die jurk — konden voldoen en bedachten Google Afbeeldingen.  

Lees meer over het ontstaan van Google Afbeeldingen

Hoe ziet Google afbeeldingen?

Laten we eerst kijken hoe Google jouw afbeeldingen überhaupt ziet, om beter te begrijpen hoe je hoger komt.

Google heeft 3 manieren om afbeeldingen te identificeren en beoordelen:

 1. Beeldidentificatie
 2. Beeldattributen (bestandsnaam, alt-tekst, etc.) 
 3. De pagina waar de afbeelding op staat

Beeldidentificatie? Google heeft geen letterlijke ogen, maar wel een machine-learning beeldidentificatie tool genaamd Cloud Vision API. Het kan onder andere objecten en gezichten detecteren. Als ik een foto van een bloem uit Hong Kong uploadt, herkent de API het als een roze Chinese Hibiscus:

De Cloud Vision API herkent een bloem.
De Cloud Vision API herkent dat het een bloem is, en zelfs welke soort.

Als Google al zo slim is, hoef je dan zelf nog iets te doen? Ja. Ten eerste is de API nog niet perfect. Ten tweede baseert Google rankings ook op de kwaliteit van de afbeelding en de bijbehorende pagina:

“Goede content op je webpagina is net zo belangrijk als visuele content voor Google Afbeeldingen. […] Google [neemt] de kwaliteit van paginacontent in overweging als afbeeldingen worden gerangschikt.”

Google documentatie

Gelukkig heeft Google door de jaren heen advies gegeven over hoe je afbeeldingen verbetert en beter in de rankings scoort.

Focus op relevante afbeeldingen

Nog één dingetje voordat we naar de tips gaan: Focus op relevante afbeeldingen. Dit klinkt misschien als overbodig advies, maar het gaat sneller mis dan je denkt. Ellis Gabbert schreef hier een mooie anekdote over.

Het meeste verkeer via Google Afbeeldingen kreeg zij van mensen die googelen naar de acteur “Jeff Bridges”. Waarom? Omdat ze in één blog met een afbeelding van de acteur heeft.

Wat is daar mis mee? Nou, haar bedrijf heeft niets met die acteur of met films in het algemeen te maken. Mensen die zoeken naar Jeff Bridges en op haar website komen zullen linea recta weer weggaan en nooit meer terugkomen. Het is niet haar doelgroep. Ze heeft dus niets aan al dat extra verkeer.

Dit betekent niet dat je geen irrelevante foto’s mag plaatsen. Maar denk bij jezelf altijd “Is deze afbeelding relevant voor mijn doelgroep?” voordat je besluit tijd te besteden aan het optimaliseren van die afbeelding. Irrelevante afbeeldingen hoeven niet hoog in Google te ranken. 

Tip 1: Sluit aan op het pagina-onderwerp

Afbeeldingen horen aan te sluiten op het onderwerp van de pagina. Google wil namelijk dat de bijbehorende pagina bezoekers verder helpt. Bijvoorbeeld, een foto van een appeltaart op een kooksite wordt als behulpzamer ingeschat dan eentje op een autosite.

Google kijkt daarnaast ook naar de autoriteit en versheid van de pagina. 

De volledige quote:

“[…] the authority of a web page is now a more important signal in the ranking. If you’re doing a search for DIY shelving, the site behind the image is now more likely to be a site related to DIY projects. We also prioritize fresher content, so you’re more likely to visit a site that has been updated recently.”

Cathy Edwards, directeur van Google Afbeeldingen, 2018

Om te testen of dit waar is, heb ik een steekproef gedaan met de top 10 resultaten van 3 zoekopdrachten in Google Afbeeldingen. Alle afbeeldingen stonden inderdaad op een pagina met relevante content:  

ZoekopdrachtTitelContentURLBijschrift
trouwjurk 100% 100% 100% 30%
gouden vaas rond 100% 100% 70% 10%
noorderlicht nederland 100% 100% 90% 10%
Staat de top 10 in Google Afbeeldingen op een relevante pagina? Steekproef onder de top 10 resultaten van 3 zoekopdrachten: Hoe staat vaak (een deel van) de zoekopdracht in de pagina titel, content, url en/of bijschrift?

Tip 2: Maak de afbeelding centraal onderdeel van de pagina

Google zegt prioriteit te geven aan pagina’s waar de afbeelding centraal onderdeel van de pagina is en hoger op de pagina staat.

Het geeft als voorbeeld:

“[…] So if you’re looking to buy a specific pair of shoes, a product page dedicated to that pair of shoes will be prioritized above, say, a category page showing a range of shoe styles.”

Cathy Edwards, directeur van Google Afbeeldingen, 2018

Google doet dit om te voorkomen dat gebruikers de afbeelding moeilijk terug kunnen vinden op de bijbehorende pagina.

In mijn steekproef onder 30 afbeeldingen stond de foto in 80% van de gevallen inderdaad bovenaan of boven het midden van de pagina. 

Tip 3: Gebruik een beschrijvende alt-tekst

De alternatieve tekst (afgekort alt-tekst) is een attribuut van het img element. Het moet een korte beschrijving geven van wat er op de afbeelding afgebeeld is. Dit helpt Google om jouw afbeelding te begrijpen. 

Bijvoorbeeld:

<img src=”bloem.jpg” alt=”Een roze Chinese Hibiscus bloem in Hong Kong”>

Mensen zien een bloem. Machines zien een regel.
Een alt-tekst helpt machines afbeeldingen te “zien”.

Wat is een goede alt-tekst? Google raadt aan om te focussen op “nuttige content met veel informatie waarin correcte zoekwoorden worden gebruikt en die aansluit op de context van de paginacontent”.

Maak de alt-tekst niet te lang. Matt Cutts van Google raadt aan om onder de 20 woorden te blijven.

Slecht (ontbrekende alt-tekst): <img src=“kat.jpg”/>

Slecht (overmatig gebruik van zoekwoorden): <img src=“kat.jpg” alt=“kat kitten katten cats ragdoll siamees sfinx kattenvoer goedkoop kattenvoer”/>

Beter: <img src=”kat.jpg” alt=”kat”/>

Het beste: <img src=”kat.jpg” alt=“Ragdoll kat die in de sneeuw speelt”/>

Een alt-tekst verbetert ook de toegankelijk voor mensen die geen afbeeldingen kunnen zien, zoals mensen met een visuele handicap en een screenreader.  

Moet je elke afbeelding een alt-tekst geven?

Nee, dat hoeft niet. John Mueller van Google heeft bevestigd dat afbeeldingen die alleen ter vulling of ontwerp zijn geen alt-tekst hoeven te hebben.

Tip 4: Geef de afbeelding een veelzeggende bestandsnaam

De bestandsnaam van een afbeelding kan Google aanwijzingen geven over het onderwerp van de afbeelding. Zo werkt zijden-trouwjurk-maggie-sottero.jpg beter dan foto203941.jpg.  

Tip 5: Voeg bijschriften toe

Google haalt informatie over het onderwerp van de afbeelding uit de paginacontent, waaronder bijschriften. 

Het raadt aan om afbeeldingen in de buurt van relevante tekst te plaatsen en veel dichterbij dan een bijschrift kom je niet. 

Tip 6: Voeg hoogwaardige foto’s toe

Hou in gedachten dat Google een fijne gebruikerservaring wil geven.

Hoogwaardige foto’s zijn aantrekkelijker voor gebruikers dan wazige, onscherpe afbeeldingen. Deze krijgen dus de voorkeur. Ook heb je meer kans dat mensen er werkelijk op klikken.

Tip 7: Help Google jouw afbeeldingen te vinden

Google indexeert alleen foto’s die via het img element toegevoegd worden:

Goed<img src="kat.jpg" alt="Een ragdoll kat" />

Slecht<div style="background-image:url(kat.jpg)">Een ragdoll kat</div>

Ook ondersteunt Google Afbeeldingen alleen afbeeldingen met de volgende indelingen: bmp, gif, jpeg, png, webp en svg. 

Tip 8: Optimaliseer voor snelheid

Afbeeldingen zijn (samen met video) vaak de zwaarste onderdelen op een pagina. Dit kan een pagina langzamer doen laden en de gebruikerservaring verslechteren. Zorg ervoor dat jouw afbeelding een lage bestandsgrootte heeft en responsief is. 

In mijn steekproef onder de top 10 resultaten in Google Afbeeldingen was de gemiddelde bestandsgrootte 80 kb en de grootste afbeelding 260 kb.

Je kunt de snelheid van jouw pagina testen in Google PageSpeed.  

Lees meer over beeldoptimalisatie

Tip 9: Maak jouw website mobielvriendelijk

Gebruikers zoeken vaker via een mobiel apparaat dan via een computer op Google Afbeeldingen. Daarom vindt Google het belangrijk dat jouw website werkt op alle soorten en maten apparaten.

Je kunt de status jouw website testen in de Mobile Friendly Test.

Tip 10: Gebruik gestructureerde gegevens

Wist je dat afbeeldingen badges kunnen krijgen in Google Afbeeldingen? Momenteel zijn er badges voor recepten, video’s, producten en GIFs. 

Recept badge op Google Afbeeldingen
Als je een recept badge hebt, toont Google de reviews en ingrediënten die je meegegeven hebt.

Je krijgt de badges door gestructureerde gegevens op een pagina te plaatsen. Dat zijn stukjes markup die Google uitleggen wat bepaalde content betekent. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat iets een review, telefoonnummer of ingrediëntenlijst is. 

Recipe rich snippet voorbeeld
Een voorbeeld van Recept markup.

Voor recepten, plaats Recipe markup op de pagina, Product markup voor producten en Video markup voor video’s. Google voegt zelf badges op GIFs toe. 

Je kunt de Structured Data Testing Tool gebruiken om de gestructureerde gegevens op een pagina te testen.

Lees meer over gestructureerde gegevens

Tip 11: Vind trends in Google Trends

Misschien ken je Google Trends al. Daarin kun je de populariteit van zoektermen bekijken en vergelijken. Maar wist je dat je ook kan filteren op resultaten in Google Afbeeldingen?

Filteren op Google Afbeeldingen in Google Trends
Filteren op Google Afbeeldingen in Google Trends.

Dit kan handig zijn om te bepalen of het de moeite waard is om voor bepaalde onderwerpen afbeeldingen te optimaliseren. 

Let wel op, Google Trends is niet 100% accuraat. Mijn zus doet bijvoorbeeld promotie fotografie. Volgens Google Trends is daar geen zoekvolume voor terwijl haar Search Console aantoont dat zij daarvoor in 250 zoekopdrachten per maand verschijnt. Neem de trends dus met een korreltje zout. 

Voorbeeld: Een trouwfotografie blog

Oké, hoe breng je al deze tips samen? 

Stel, ik ben een trouwfotograaf. Ik heb net een blog geschreven over een geweldige bruiloft in Parc Broekhuizen in Utrecht. Daarin praat ik over de locatie, hoe de dag ging, een paar leuke anekdotes en een review van het bruidspaar. Top. Nu de foto’s.

 1. Ten eerste moeten de foto’s relevant zijn aan de pagina. Nou, de pagina gaat over een bruiloft op Parc Broekhuizen in Utrecht en al mijn foto’s zijn daarover. Check. 
 2. De pagina is geen recept of product, dus ik heb geen gestructureerde gegevens nodig. En de website is mobielvriendelijk. Check en check.
 3. Voordat ik de foto’s upload, wil ik de bestandsgrootte zo laag mogelijk krijgen. De maximale breedte op mijn website is 1100 pixels en het ondersteunt retina dus ik verklein mijn foto’s tot 2200 pixels breedte. Ik exporteer ze als .jpg met gemiddelde kwaliteit. Elke foto is een paar honderd kb. Bestandsgrootte en kwaliteit check.
 4. Ik kan elke foto een unieke bestandsnaam geven… maar mijn blog heeft 25 foto’s en ik ben te lui. Dus ik laat Photoshop de foto’s bij het exporteren dezelfde naam plus een nummer geven: bruiloft-parc-broekhuizen-in-utrecht-1, bruiloft-parc-broekhuizen-in-utrecht-2, enzovoorts. Het onderwerp is duidelijk. Check.
 5. Ik upload de foto’s naar WordPress. Tijd voor de alt-teksten. Ik beschrijf in 5 tot 10 woorden wat ik zie op elke foto, zoals “Uitzicht van het meer vanaf Parc Broekhuizen” en “Bruid omhelst vader bij de pilaren van Parc Broekhuizen”. 
 6. Oké, tijd om de foto’s tussen mijn teksten te verwerken. In mijn alinea’s over de locatie plaats een paar foto’s van het pand en het meer. In mijn verhaal over de spectaculaire taart, plaats ik taartfoto’s, enzovoorts. Ik probeer de foto’s in de buurt van relevante tekst te plaatsen. Misschien schrijf ik zelfs een bijschrift hier en daar. Klaar!

Bezoekers uit Google Afbeeldingen meten

Hopelijk heb je nu een duidelijk beeld van hoe je jouw afbeeldingen optimaliseert. Maar hoe check je eigenlijk hoeveel verkeer jouw website krijgt vanuit Google Afbeeldingen? Pak Google Analytics erbij!

 1. Ga naar Acquisitie > Alle Verkeer > Bron/medium 
 2. Zoek naar “images.google”

Zo zie je alleen sessies die via Google Afbeeldingen binnengekomen zijn.

Heb je nog geen Google Analytics? Lees de handleiding

Filteren op Google Afbeeldingen in Google Analytics
Filteren op Google Afbeeldingen in Google Analytics.

Waarom zijn afbeeldingen belangrijk? 

We hebben al deze tips doorgelopen, maar is het eigenlijk de moeite waard om tijd in afbeeldingen te steken? Jazeker! Afbeeldingen worden heel veel bekeken in Google:

 • 22% van alle Google zoekopdrachten zijn in Google Afbeeldingen.
  (bron: studie van Jumpshot en SparkToro in 2018)
 • 1 biljoen mensen bekeken in 2010 dagelijks Google Afbeeldingen.
  (bron: voormalig Google medewerker Benjamin Ling)
 • 12.5% van alle pagina’s in Google Zoeken krijgt een Image Pack.
  (bron: studie van MozCast in 2017)

Afbeeldingen kunnen op relatief eenvoudige manier veel extra bezoekers opleveren. Zowel bij concrete producten zoals kleding, meubilair en accessoires als bij belevingen zoals vakanties, bruiloften en reizen.

Visuele content trekt bezoekers

Mensen reageren positief op visuele content. Wist je dat content met relevante afbeeldingen 94% meer bezoekers krijgt dan content zonder? Het brein verwerkt beelden zelfs 60.000 keer sneller dan tekst. Beelden worden ook langer onthouden dan tekst. 

Het is dus zonde om afbeeldingen links te laten liggen.

Je hoeft hierbij niet alleen aan foto’s te denken. Andere populaire vormen van (statische) visuele content zijn:

 • Infographics
 • Grafieken
 • Screenshots
 • Strips
 • Memes

Positieve trend: Focus op pagina’s

Uiteindelijk willen we met onze afbeeldingen bezoekers naar onze site trekken. Na een kleine terugval lijkt ook Google dit weer aan te moedigen.  

In 2013 kregen veel site-eigenaren een dreun van Google met de introductie van de  “bekijk afbeelding” knop. Mensen konden nu foto’s volledig bekijken in Google Afbeeldingen in plaats van naar iemands website te moeten gaan. Dit zorgde voor een dip in het webverkeer van veel websites.

Maar Getty Images liet dit niet over zijn kant gaan en diende een klacht in bij het Europese Comité wegens concurrentiebeperking. In februari 2018 haalde Google de knop daadwerkelijk weg. SearchEngineLand zag in de 3 maanden daarna al een stijging van 37% van webverkeer uit Google Afbeeldingen op basis van 58 websites.  

Sindsdien lijkt Google het belang van de pagina weer voorop te stellen. In september 2018 plaatste Cathy Edwards een blog over de nieuwe visie voor Google Afbeeldingen:

People coming to Google Images today are looking to find information, or for help doing something—not just to see an image. […] When you come to Google Images for help on a task, the page where an image lives is important. Whatever page you visit should help you take the next step.

Cathy Edwards, directeur van Google Images, 2018

De nadruk lijkt nu meer op zoekintentie te liggen: Waarom zoekt iemand naar een afbeelding en welke stap wil hij of zij daarna zetten? Dit past binnen Google’s doel om de gebruiker zo goed mogelijk te begrijpen. 

Lees meer over de Google BERT update

Hoger in Google met de Image Pack

Afbeeldingen verschijnen niet meer alleen in het aparte tabje van Google Afbeeldingen. Sinds een tijdje toont Google Zoeken ze ook in de Image Pack. 

Wat is de Image Pack?

Een Image Pack is een rij van afbeeldingen op de zoekresultaatpagina met een link naar Google Afbeeldingen. De pack verschijnt alleen bij zoekopdrachten waarvan Google denkt dat visuele content behulpzaam is (zoals “bruidsjurk” of “gouden vaas”).

De image pack voor de zoekopdracht "bruidsjurk".
De image pack voor de zoekopdracht “bruidsjurk”.

Welke afbeeldingen komen in de Image Pack?

De afbeeldingen die bovenaan Google Afbeeldingen staan komen ook in de Image Pack. Ik heb een steekproef gedaan en in 96% gevallen klopte dat:

Zoekopdracht Image Pack
(aantal afb.)
Match
(aantal afb.)
%
trouwjurk 6 5 83%
promotie fotografie 4 4 100%
de dom 15 15 100%
dior zonnebril 6 6 100%
ikea kaptafel 5 5 100%
gouden vaas rond 10 8 80%
aurora borealis nederland 3 3 100%
japanse wolf 12 12 100%
mooie achtergronden 12 12 100%
Totaal 73 70 96%
Steekproef onder 10 zoekopdrachten met een Image Pack: Hoeveel van de afbeeldingen in de Image Pack matchen met de afbeeldingen bovenaan Google Afbeeldingen?

Waarom zou je in de Image Pack willen verschijnen?

Het helpt je op de 1e pagina van Google te komen. Stel, jouw pagina valt buiten de top 10 van Google Zoeken, maar jouw afbeelding rankt wel bovenaan Google Afbeeldingen. Dan komt jouw afbeelding in de Image Pack en rank je met een omweg toch op de 1e pagina van Google! 

Samengevat

Dit was een lang artikel! Hopelijk heeft het de wereld van Google Afbeeldingen duidelijker voor je gemaakt.

Hou in gedachten dat Google de paginacontent ook meeneemt in het rangschikken van de afbeeldingen:

Plaats scherpe afbeeldingen met een lage bestandsgrootte die relevant zijn aan de pagina op een centrale plek. Geef een beschrijvende alt-tekst en bestandsnaam, en eventueel een bijschrift.

Heb je hulp nodig met jouw afbeeldingen en website?

In onze Website Sessie geven Mandy en ik je advies over je website en SEO.

Home » Blog » SEO » Hoger in Google Afbeeldingen komen (11 tips met voorbeelden)