Aan het laden…

Je gebruikt Internet Explorer. Deze website ondersteunt alleen moderne browsers. Gebruik alsjeblieft Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Menu
Sluiten

Linkstructuur: Help Google door jouw website te wandelen

Google (en bezoekers) moeten soepel door jouw website kunnen lopen. Hoe zorg je ervoor dat alles binnen enkele kliks bereikbaar is? En waarom is een goede linkstructuur belangrijk?

Inhoudsopgave

 1. Het probleem van weespagina’s
 2. Weespagina’s opsporen
 3. Sitemap to the rescue
 4. Waarom is linkstructuur belangrijk?
 5. 6 tips om jouw linkstructuur te verbeteren
  1. Opgeruimd menu
  2. Kruimelpad
  3. Categoriseren
  4. Links in de leestekst
  5. Beschrijvende ankertekst
  6. Duplicate content verwijderen
 6. Monitoren in Google Search Console
 7. Conclusie

Het probleem van weespagina’s

Weespagina’s (of orphan pages) zijn pagina’s die geen enkele link ontvangen. Waarom is dat slecht? Nou, je maakt de pagina praktisch onvindbaar.

Google is een zoekmachine. Het heeft miljoenen crawlers die continu naar nieuwe (en bijgewerkte) pagina’s zoeken. Deze crawlers volgen links om van de ene pagina naar de andere pagina te kruipen.

Als jij nergens op jouw website linkt naar een pagina… dan kan Google die pagina niet vinden. En als Google het niet kan vinden, kan het ook niet als zoekresultaat verschijnen.

Lees meer: Hoe werkt Google?

Weespagina’s opsporen

Hoe vind je weespagina’s? Op de Links pagina in Google Search Console kun je zien hoeveel interne links een pagina ontvangt. Jammergenoeg toont het geen pagina’s met 0 links. 

Heb je WordPress? De Yoast SEO plugin toont hoeveel interne links elke pagina ontvangt. Hiermee kun je makkelijk weespagina’s opsporen.

Weespagina's vinden in WordPress met Yoast SEO.
Weespagina’s vinden in WordPress met Yoast SEO.

Sitemap to the rescue

Een sitemap is de makkelijkste manier om het probleem van weespagina’s op te lossen. In een sitemap staan alle openbare pagina’s van jouw website. Zo weet Google in 1 klap welke pagina’s jij hebt.

Heb je WordPress? De Yoast SEO plugin maakt een XML sitemap voor je aan. Gebruik je geen WordPress? Google naar “xml sitemap generator” en je zult een groot aanbod van gratis tools vinden.

Lees meer over sitemaps

Waarom is linkstructuur belangrijk?

Nu denk je misschien “Ik maak een sitemap en klaar is Kees!”. Nou, nee. Weespagina’s zijn een symptoom van een groter probleem: een slechte interne linkstructuur.

Google gebruikt links ook om te bepalen welke pagina’s het belangrijkst zijn op jouw website. De interne hiërarchie, zeg maar. Een pagina die 20 interne links ontvangt wordt als belangrijker gezien dan een pagina met eentje.

Zie je website als een piramide. Bovenaan staat de homepagina. Deze linkt naar jouw belangrijkste pagina’s. Die pagina’s wijzen op hun beurt weer door naar specifiekere pagina’s. Hoe dieper in de piramide, hoe specifieker de content. Zo verzeker je dat elke pagina minstens één link ontvangt. 

6 tips om jouw linkstructuur te verbeteren

Je wilt dat crawlers (en bezoekers) je website soepel kunnen doorlopen. Idealiter zijn alle pagina’s op je website binnen enkele kliks bereikbaar. Zo voorkom je ook dat een pagina geïsoleerd raakt.

1. Opgeruimd menu

Het menu is de meeste gebruikte vorm van navigatie op een website. Het staat meestal bovenaan elke pagina en linkt naar de belangrijkste pagina’s. Je wilt hier in ieder geval je contactpagina, aboutpagina, blog en dienst- of productpagina’s hebben staan.

2. Kruimelpad

Een kruimelpad is een vorm van navigatie. Het is een weergave van het pad dat je aflegt vanaf de homepagina naar de huidige pagina. Bijvoorbeeld, home > schoenen > dames > pumps. Je ziet ze vaak op webshops. Ze staan doorgaans onder het menu en boven de paginatitel. Is je website meerdere niveaus diep? Dan kunnen kruimelpaden meerwaarde bieden.

3. Categoriseren

Categorieën vertellen bezoekers en crawlers waar vergelijkbare content te vinden is. Je ziet ze vaak op blogs en nieuwssites. Dit artikel valt bijvoorbeeld in onze SEO categorie. Spreid ze niet te dun. Je wilt niet twintig categorieën hebben met elk maar één of twee artikelen. Dan biedt categoriseren nauwelijks meerwaarde.

4. Links in de leestekst

Naast links in je navigatie, wil je ook links in de leestekst plaatsen (mits relevant). In dit artikel zie je links naar andere artikelen die specifiekere informatie leveren. Doordat ze in de leestekst staan kan Google de omringende tekst gebruiken voor context. Zo snapt Google beter hoe dit artikel en andere artikelen tot elkaar verhouden. 

5. Beschrijvende ankertekst

De ankertekst is de tekst van een hyperlink. Een goede ankertekst is beschrijvend. Het vertelt bezoekers en Google meer over waar je heenlinkt. Dus liever ‘lees meer over hoe onze werkwijze’ dan ‘klik hier’.

6. Duplicate content verwijderen

Heb je 5 artikelen die praktisch hetzelfde vertellen? Kijk uit dat je niet de competitie met jezelf aangaat. Je rankt per pagina, niet per website. Google toont bij een zoekopdracht meestal maar 1 tot 3 resultaten van dezelfde website. Plek is dus gelimiteerd.

Als pagina’s te veel op elkaar gaan lijken is het een teken dat ze samengevoegd kunnen worden tot 1 sterkere pagina.

Lees meer over keyword kannibalisatie

Monitoren in Google Search Console

Google Search Console is een handige tool om de aanwezigheid van je website in Google te monitoren.

Lees meer: Site toevoegen aan Search Console

Check de linkstructuur van jouw website

Op de Links pagina kun je zien hoeveel interne links elke pagina ontvangt. Let op, het toont geen pagina’s met 0 links. 

Interne links in Google Search Console
In Google Search Console kun je zien hoeveel interne links elke pagina ontvangt.

Check de dekking van jouw website

In de console kun je op de Dekking pagina zien welke pagina’s Google heeft kunnen crawlen, welke uitgesloten zijn en of er fouten gevonden zijn.

Lees meer: 404 errors oplossen

Zoeken naar 404 errors in Google Search Console
In Google Search Console kun je jouw dekking checken.

Conclusie

Je wilt dat Google en bezoekers soepel door jouw hele website kunnen wandelen. Idealiter zijn al jouw pagina’s binnen enkele kliks bereikbaar. Zo voorkom je ook dat een pagina geïsoleerd raakt.

Home » Blog » SEO » Linkstructuur: Help Google door jouw website te wandelen