Dé 4 onderdelen (en 3 valkuilen) voor een goede over mij-pagina

Een over mij-pagina hebben is vaste stempel voor de gemiddelde ondernemer. Vrijwel elke klant wil immers weten: Wie zit er achter het bedrijf? Krijg ik een goed gevoel bij iemand? Is hij of zij te vertrouwen? Maar wat moet je allemaal vertellen over jezelf op jouw bedrijfswebsite? (En wat juist niet?)

Dit artikel heb ik oorspronkelijk geschreven voor Frankwatching. Lees hier het originele artikel op Frankwatching.

Het doel van de over mij-pagina

Als ondernemer wil je nieuwe bezoekers naar jouw website trekken. Dit zijn dus bezoekers die jou nog niet kennen. Er is nog geen vertrouwen behalve de eerste indruk die jouw webdesign en foto’s geven. Maar dat is niet voldoende.

Als ondernemer bied jij een dienst of product aan die iemands probleem oplost. We willen onze problemen door een expert laten oplossen. Iemand die weet waar hij of zij het over heeft. Daarom moet jouw website goed vertellen: wie jij bent, wat je doet en vooral ook waarom mensen juist bij jou moeten zijn.

Je wil een expert-status overbrengen.

3 valkuilen

Met het doel van een over mij-pagina in m’n achterhoofd, zal ik eerst een aantal veelvoorkomende valkuilen behandelen.

Valkuil 1. Beginnen met irrelevante informatie

Veel over mij-pagina’s beginnen in de trant van ‘Ik woon in Bergen op Zoom met mijn man en 3 katten.’ Tenzij jij kattentrainer bent, onderstreept dit natuurlijk op geen enkele wijze jouw expertise. Deze informatie kan eventueel wel lager op de pagina worden toegevoegd, maar het is geen sterke binnenkomer.

Valkuil 2. Met het verleden beginnen

Onze neiging om in chronologische volgorde te schrijven, zorgt er ook vaak voor dat we juist beginnen met een verhaal over de hobbymodus of startfase: ‘Op mijn 12e ontdekte ik… en deze hobby…’.

Jouw verhaal kan zeker een plek krijgen, lager op de pagina, maar je begint liever sterk, zoals ‘Ik ben al X jaar werkzaam als Y en heb al…’.

Valkuil 3. Zelf-saboterende informatie geven

Soms kun je zelf jouw status ondermijnen, zoals ‘Ik heb 10 jaar in de zorg gewerkt totdat een burn-out mij tot een halt riep. […] Nu fotografeer ik met plezier bruiloften.’ Een potentiële klant kan al snel denken, ‘Bruiloften zijn hartstikke stressvol, wat als ze weer uitvalt!?’

Denk aan de match met jouw dienst of product.

Als burn-out coach zou je dit natuurlijk als jouw persoonlijke succesverhaal kunnen omvormen (‘Ik weet hoe je je voelt en het is mij ook gelukt!’) en kan het juist wel relevant zijn om te vermelden.

Onderdelen van de over mij-pagina

Op de over mij-pagina wil je vertrouwen kweken bij nieuwe bezoekers. Je wil onderstrepen dat jij de juiste persoon bent voor wat je aanbiedt.

Onderdeel 1: missie & passie

We werken allemaal liever met die enthousiasteling die gelooft in zijn of haar product. Iemand die jou echt wil helpen. Behandel vragen zoals:

 • Waarom (en wanneer) ben je jouw bedrijf begonnen?
 • Wat wil je bereiken?
 • Wat drijft jou?
 • Wat maakt jou zo enthousiast over jouw aanbod?

Voorbeeld fotograaf: “Ik ben graag onder de mensen en met fotografie kom je heel dichtbij iemand. Iemand vastleggen zoals hij of zij werkelijk is — de werkelijkheid op zijn mooist, dat is mijn uitdaging. Mijn cadeau voor de mensen waar ik even dichtbij mocht zijn. Hoe meer ik fotografeer, hoe meer mijn passie alleen maar is toegenomen. Wat hou ik van de bijzondere verhalen van mensen, van de schoonheid en de kleine dingen die het leven zo mooi maken! Ik leg dit alles met veel liefde vast met mijn camera.”

Onderdeel 2: achtergrond

Mensen willen niet de eerste de beste. Je hebt een bepaalde expertise waardoor jij jouw dienst(en) of product(en) kunt aanbieden. Vertel daarover en geef bewijs. Dit kunnen de vanzelfsprekende dingen zijn zoals:

 • opleidingen,
 • trainingen en cursussen,
 • behaalde keurmerken,
 • werkervaring,
 • in de leer geweest bij een andere expert, en/of
 • bekende opdrachtgevers.

Maar je kunt ook verder denken. Ben jij ervaringsdeskundige? Of heb jij bijvoorbeeld een unieke combinatie van vaardigheden? Misschien heb je niet precies gestudeerd voor wat je nu doet, maar geeft jouw opleiding jou wel een andere invalshoek. Vertel mensen waarom jij weet wat je doet.

Voorbeeld fotograaf: “Tijdens mijn studie journalistiek heb ik geleerd om mensen onbevooroordeeld te benaderen en om verhalen te vertellen. Dit neem ik mee in mijn foto’s. Ik denk niet alleen vanuit beeld, maar ook vanuit de inhoud, vanuit jouw verhaal. Met al meer dan 10 jaar ervaring, heb ik al veel verschillende mensen mogen vastleggen. Ik voel daardoor heel snel aan wat wel en niet werkt. Werkt het licht niet mee? Hebben we opeens minder tijd? Geen probleem, ik blijf rustig, vind de beste plekken, zorg voor een relaxte sfeer en maak de mooiste foto’s van jou.”

Onderdeel 3: werkwijze & visie

Je zult niet de enige zijn die jouw specifieke dienst of product aanbiedt. Maar je doet het wel op jouw eigen wijze. Wat doe jij anders dan Jantje die hetzelfde aanbiedt? Vertel over jouw (overkoepelende) manier van werken en waarom je dat zo doet.

Dit helpt je ook om echt de klanten te trekken die zich aangesproken voelen en dus goed bij jouw werkwijze passen.

Bijvoorbeeld: de ene fotograaf houdt van natuurlijk licht en zich stilletjes rondbewegen om dichtbij de realiteit te blijven, terwijl de ander juist veel in scène zet/bewerkt om een droomwereld te creëren. En de ene coach heeft een recht-door-zee-aanpak om snel tot de kern te komen, terwijl de andere alle tijd en ruimte biedt om een veilige omgeving te creëren.

Voorbeeld fotograaf: “Ik vind het belangrijk dat je jezelf kan zijn. Geen geforceerde poses, maar helemaal op je gemak voor de camera. Want iedereen kan mooi op de foto staan, echt waar. Vind je dit lastig? Als fotograaf ben ik rustig, maar neem ik de leiding waar mogelijk. Ik begeleid jou en zorg ervoor dat je op je gemak voelt.”

Onderdeel 4: persoonlijke feiten

Het is niet zo dat je helemaal niets persoonlijks mag vertellen. Probeer de persoonlijke feiten wel zo te brengen dat ze jou ondersteunen.

Dus vertel niet alleen dat je van reizen houdt, maar vertel dat je daardoor flexibel in de omgang bent. Vertel niet alleen dat je graag marsepeinen figuurtjes bakt, maar onderstreep ook jouw creativiteit en oog voor detail.

Breng het terug naar ‘je moet bij mij zijn, omdat…’.

Voorbeeld fotograaf: “Dankzij mijn fotografie ben ik veel op pad en dat doe ik met veel plezier. Ik ben dol op reizen en mijn favoriete bestemming is het mooie en chaotische India. Mijn vele reizen hebben me flexibel gemaakt. Ik kan makkelijk opschieten met mensen vanuit verschillende culturen en achtergronden. Ook weet ik: alles komt uiteindelijk op zijn pootjes terecht. En weet je? Juist die onverwachte momenten zorgen voor de mooiste foto’s.”

Bonus onderdeel: social proof

Naast dat jij op de over mij-pagina over jezelf vertelt, kun je natuurlijk ook tevreden klanten aan het woord laten. Je kunt gerust een of meerdere testimonials toevoegen die focussen op jouw werkwijze of jou als persoon.

En werk je in een team? Je kunt ook over elkaar vertellen. Ik werk samen met mijn zus Mandy en onze pagina kan de secties ‘Linsey over Mandy’ en ‘Mandy over Linsey’ bevatten. Zo kun je elkaar prijzen zonder arrogant over te komen.

Voorbeeld fotograaf: “Op de dag zelf is haar rust heel fijn, ze is daar waar nodig. Haar foto’s spreken voor zich, ze is een echte topfotografe die je met een gerust hart kunt inhuren. Ik hoop snel weer met haar te mogen werken!”

Versterk jouw expert-status

Dit waren een aantal onderdelen die je op jouw over mij-pagina kunt verwerken. Je kunt natuurlijk spelen met de volgorde. Vaak begin ik de pagina met een introductie, die in een paar zinnen de onderliggende onderdelen samenvat.

Uiteindelijk wil jij als ondernemer iets verkopen. Vertel over jezelf op een wijze die relevante is voor potentiële klanten.

Geef mensen het gevoel dat ze bij jou een expert krijgen.

Toch liever een professionele website laten maken?

Wij maken websites voor ondernemers die diensten leveren, zoals fotografen en coaches.

Je krijgt een website die bezoekers het vertrouwen geeft: ik zit hier goed. Verkoop jezelf makkelijker met je eigen professionele website.

 • Mooi en overzichtelijk webdesign
 • High-end fotografie die je divers kunt inzetten
 • Volgens de laatste SEO/Google richtlijnen
 • Een WordPress website die technisch klopt

Je werkt met Linsey en Mandy, twee zussen. De een webdeveloper & webdesigner, de ander fotograaf.

Ook pakkende webteksten nodig? We werken samen met twee leuke en ervaren copywriters.

Home » Blog » Website » Dé 4 onderdelen (en 3 valkuilen) voor een goede over mij-pagina