Webhosting: Wat is het? En waar moet je op letten? (11 tips)

Wil je een eigen website maken, dan heb je een domeinnaam en webhosting nodig. Vergelijk het met een huis. De domeinnaam is je adres, de webhosting is de grond en jij bepaalt het huis en de inrichting. 

Maar er zijn honderden webhosting providers. Hoe weet je of je een goede kiest? Ik heb 11 punten uitgeschreven waarop je kunt letten.

Inhoud

  1. Wat is webhosting?
  2. Wat is een domeinnaam?
  3. Hoe kies je de juiste webhosting provider?
  4. Bekende webhosting providers
  5. Hoe regel je webhosting?

Wat is webhosting?

Websites zijn eigenlijk een verzameling van bestanden — code, foto’s en video’s. Die bestanden samen vormen je website. Maar die bestanden moet je ergens kwijt. Niemand kan jouw website bezoeken als die bestanden op je computer staan te versloffen. Je moet ze plaatsen op een ruimte dat verbonden is met het internet.

Daar is webhosting voor.

Webhosting is het huren van een stuk ruimte op een server. Op die server plaats je al jouw website bestanden. En omdat deze server in verbinding staat met het internet, kunnen mensen jouw website bezoeken.

Jouw webhost provider is dus eigenlijk je huurbaas.

Closeup website code
Webhosting geeft je een plek om je website bestanden te plaatsen. Foto: Ilya Pavlov @ Unsplash

Shared hosting

Tenzij je de nieuwe Amazon gaat worden, zul je geen miljoenen bezoekers per dag hebben en geen miljoenen pagina’s hoeven herbergen. En zonder die grote aantallen, heb je ook geen complete server voor jezelf nodig.

Bij shared hosting wordt één webserver in meerdere stukjes opgedeeld en koop je met jouw webhost pakket een van die stukjes. De andere stukken worden aan andere mensen verkocht.

Het voordeel hiervan is dat shared hosting relatief goedkoop is. Meestal zo’n €5 tot €25 per maand. Je hoeft pas op te schalen (en bij te betalen) wanneer je het nodig hebt. Je eigen dedicated server kost al gauw honderden euro’s per maand.

Het nadeel van shared hosting is dat andere gebruikers op diezelfde server technisch gezien voor overlast kunnen zorgen. In de praktijk gaat het meestal om een verbinding die soms iets trager is.

De meeste relatief kleinere websites gebruiken shared hosting; wij ook.

Hosting2Go hosting pakketten
Aan de prijzen kun je al zien dat Hosting2Go shared hosting verkoopt.

Wat is een domeinnaam?

Met webhosting heb je je eigen kavel op het internet. Maar mensen moeten wel bij je zien te komen. Op welk adres woon je? Je leest dit artikel omdat je op ons adres, branderbrander.nl, beland bent. Dat is onze domeinnaam.

Een domeinnaam is dus als ware een adres op het internet.

Jouw domeinnaam is trouwens niet alleen het adres van jouw website. Je kunt het ook als e-mailadres gebruiken. Zo werkt ons e-mailadres info@branderbrander.nl ook via onze domeinnaam. Daarom zit e-mail bij de meeste webhosting pakketten inbegrepen, maar daarover straks meer.

Een losse domeinnaam kopen

Soms is het handig om een losse domeinnaam te kopen, zonder webhosting. Bezoekers laat je dan doorsturen naar een andere domeinnaam.

Voorbeeld: Ons bedrijf heet Brander & Brander. Onze website staat op branderbrander.nl. Dus zonder de &. Omdat er een kleine kans bestaat dat mensen branderenbrander.nl intikken, hebben we expres ook die domeinnaam gekocht.

Daarop hebben we een herleiding ingesteld. Dus als mensen branderenbrander.nl intikken komen ze alsnog op branderbrander.nl uit.

Zo’n herleiding kun je zelf instellen in de DNS of aan je provider vragen. In zulke gevallen hoef je dus geen hosting pakket erbij te kopen!

Hoe kies je de juiste webhosting provider?

Met webhosting huur je alsware een kavel op het internet. Dit kan een groot lap grond zijn in een villawijk of een klein perceel in een achterbuurt. Daarom zit er veel verschil tussen de prijzen van webhosting providers. Je betaalt voor het verschil in kwaliteit en opties.

Maar, tenzij jouw website bezoekersaantallen a la Amazon heeft, heb je gelukkig niet eens zo veel nodig. 

Waar moet je op letten als je een webhosting partij zoekt?

1. SSL-certificaat inbegrepen

Een SSL certificaat zorgt ervoor dat de verbinding tussen jouw website en je bezoeker beveiligd is. Het versleutelt de verbinding. Het zorgt voor zo’n grijs of groen slotje. De link begint dan met https:// in plaats van http://.

Tegenwoordig pushen browsers en zoekmachines voor SSL. Een goede webhosting provider regelt zelf een SSL certificaat voor je, zodat jij het alleen nog hoeft te activieren. 

2. Minimaal één database

De meeste mensen zullen met een CMS werken. Dat is een systeem zoals WordPress of Drupal waarmee je makkelijk je website beheert — nieuwe pagina’s maken, foto’s uploaden, etc. Zo’n CMS heeft een database nodig om al die informatie in op te slaan en op terug te kunnen grijpen.

Je hebt minimaal één database nodig.

Soms kan meerdere databases hebben handig zijn. Bijvoorbeeld, wij verkopen websites op maat. Daarvoor heb ik 2 demo websites gemaakt die allemaal hun eigen database gebruiken. Ik heb dus minimaal 3 databases nodig. Maar in de meeste gevallen is eentje voldoende.

3. Recente PHP versie  

De meeste websites worden nog in de programmeertaal PHP geschreven. WordPress en Drupal gebruiken bijvoorbeeld PHP. 

Elke paar jaar komt er een nieuwe PHP versie uit, met nieuwe functie, extra snelheid en extra beveiliging. Je wilt dus een recente versie gebruiken. Momenteel is minimaal versie 8.0 aan te raden.

Check dus of jouw webhost recente PHP versies aanbiedt. 

En ook als je geen PHP gebruikt, kun je het als teken zien dat jouw webhost up-to-date blijven belangrijk vindt.

TransIP webhosting features
TransIP benoemt duidelijk dat ze de nieuwste PHP versie bieden. [edit: Dit is een screenshot van 2 jaar geleden. Momenteel is PHP 8+ aan te raden]

4. Inclusief e-mailadressen  

Jouw domeinnaam is niet alleen het adres van jouw website. Je kunt het ook als e-mailadres gebruiken. Zo werkt ons e-mailadres info@branderbrander.nl ook via onze domeinnaam. 

De meeste hostingpartijen bieden de mogelijkheid tot het maken van zulke e-mailadressen aan. Deze kun je in hun controlepaneel zelf aanmaken. Let erop dat ze antivirus en spamfilters erbij aanbieden.

Je kunt er ook voor kiezen om het e-mailadres via G Suite te laten lopen, in plaats van via je webhost. Daarvoor moet je een DNS regel kunnen aanmaken. Ons volgende punt…

5. Volledig DNS beheer

DNS staat voor Domein Naam Systeem. Ik zal je het technische verhaal besparen, maar je wilt in ieder geval toegang hebben tot de DNS instellingen. 

Waarom? Soms wil je een txt regel kunnen toevoegen om je website te verifiëren voor bepaalde tools, bijvoorbeeld voor Google Search Console of G Suite.  

6. Overzichtelijk controlepaneel  

Om al die punten hierboven te kunnen instellen, is het fijn als de hostingpartij een overzichtelijk controlepaneel heeft. 

Control panel van Hosting2Go
Voorbeeld van het control panel van Hosting2Go.

7. Voldoende webruimte 

Je hebt webruimte (ook wel dataopslag of schijfruimte genoemd) nodig om al jouw website bestanden op de server kwijt te kunnen.

Codebestanden zijn licht. Foto’s zijn meestal hoogtens een paar MB per bestand (ga geen foto’s van 30 MB uploaden, niemand wil daar op wachten). Video’s zijn meestal groter, maar tenzij jij de nieuwe Netflix probeert te worden, zal dat ook wel meevallen. 

Doorgaans bieden partijen 10 GB of meer aan. Dat is in de meeste gevallen voldoende. Duurdere pakketten bieden vaak zelfs onbeperkt webruimte.

8. Voldoende dataverkeer

Dataverkeer wordt verbruikt wanneer mensen (of jijzelf) de website gebruiken. Ook eventueel gebruik van e-mailadressen valt daaronder. 

Dit kan snel oplopen. Stel, een pagina op jouw website is gemiddeld 1 MB en je hebt 50 bezoekers die ieder 5 pagina’s bezoeken. Dat is 1 x 50 x 5 = 250 MB per dag. Voor een maand is dat 7500 MB dataverkeer.  

Veel partijen bieden onbeperkt dataverkeer aan. Dit bespaart verrassingen achteraf. Meestal hebben ze wel een Fair Use Policy, waarbij ze klanten die misbruik maken van de dienst kunnen aanspreken.

9. Snelle klantenservice

Soms gaat er wel iets mis of heb je gewoon een vraag. Check altijd of de hostingpartij een support of klantenservice afdeling heeft. Het is nooit fijn als je website plat ligt en je pas 5 dagen later antwoord krijgt.

Extra: Regelmatige backups

Sommige partijen bieden als extra dagelijkse of wekelijkse backups aan. Handig als je website ooit gehackt wordt of er iets anders mis gaat.

Je kunt meestal ook via jouw website software backups maken. Wij maken bijvoorbeeld websites in WordPress en gebruiken de WordPress plugin UpdraftPlus voor backups i.p.v. de webhosting provider afhankelijk te zijn.

Extra: Sitebuilder

Veel partijen bieden een ‘website installeren in 1 klik’ service aan. Daarmee installeren ze software zoals WordPress of Drupal voor je. 

Handig als je zelf bezig wilt gaan, maar geen must als je het maken van de website uitbesteed. Diegene zal het handmatig ook kunnen (en zo niet, ren dan snel weg).

Bekende webhosting providers

Let op de bovenstaande punten wanneer je een webhosting partij kiest.

Wie raad ik aan? Zelf gebruik ik altijd het premium pakket van Hosting2Go. En veel van onze klanten gebruiken ook Antagonist en TransIP

Persoonlijk heb ik iets minder goede ervaringen met MijnDomein, HostNet, YourHosting en Versio.

Heb je al webhosting, maar wil je verhuizen naar een ander? Lees hoe een webhost verhuizing werkt.

Hoe regel je webhosting?

Stel, je hebt jouw ideale webhosting provider gevonden. Now what?

Doorgaans hebben ze een tool op hun homepage zoals “Check je domeinnaam”. Vul daar jouw domeinnaam in en check je de beschikbaarheid. Nog beschikbaar? Dan kun je jouw webhosting pakket naar keuze selecteren.

Domeinnaam checken bij een webhosting provider
Je domeinnaam checken op Hosting2Go.

Vervolgens zul je gevraagd worden jouw gegevens in te vullen en de domeinnaam plus webhosting pakket aan te schaffen. Daarna zullen ze aan de slag gaan.

Gegevens invullen bij een webhosting provider
Een domeinnaam en webhosting pakket bestellen.

Meestal ontvang je binnen een dag een mailtje met de inloggegevens voor het controlepaneel van jouw webhosting. Daar kun je dan bijvoorbeeld WordPress installeren of een database maken.

Dat was het. Hopelijk was dit verhelderend!

Wil jij een professionele website laten maken?

Misschien denk je erover om een nieuwe website te laten maken na het lezen van dit artikel.

Wij zijn er voor de ondernemer die zich professioneler wil presenteren aan zijn ideale klant. Voor een website die in lijn is met waar jij nu staat. Wij regelen jouw website van a tot z, omdat professionaliteit en kwaliteit uitstralen hem zit in een kloppend geheel. Je krijgt:

  • Mooi en overzichtelijk webdesign
  • Webteksten o.b.v. copywriting & marketing principes
  • High-end fotografie die je divers kunt inzetten
  • Volgens de laatste SEO/Google richtlijnen
  • Een WordPress website die technisch klopt

Je werkt met Linsey en Mandy, twee zussen. De een webdeveloper en copywriter, de ander fotograaf.

Home » Blog » Website » Webhosting: Wat is het? En waar moet je op letten? (11 tips)