Ben je niet meer tevreden met je webhosting en denk je aan verhuizen? Misschien ben je nog huiverig. Ik leg je uit welke 4 stappen je moet zetten om jouw website en domeinnaam te verhuizen.
Inhoud
- Wat is webhosting?
- Wat is een domeinnaam?
- Hoe verhuis je jouw webhosting?
- Backup maken
- Verhuiscode aanvragen
- Domeinnaam en webhosting aanschaffen
- Verhuizen met (a) verhuisservice of (b) handmatig
Wat is webhosting?
Webhosting is in feite het huren van ruimte op een server. Op die server plaats je al jouw website-bestanden. En andere mensen kunnen jouw website bezoeken, omdat die server in verbinding staat met het internet.
Jouw webhost provider is dus een soort van website-huurbaas.
Lees meer: Hoe check je of een webhosting provider goed is?
Wat is een domeinnaam?
Dankzij webhosting heb je dus je eigen kavel op het internet, maar mensen moeten je wel kunnen vinden. Je hebt een adres nodig. Dat is je domeinnaam.
Onze domeinnaam is bijvoorbeeld branderbrander.nl.
De domeinnaam kan ook als e-mailadres gebruikt worden. Zo kunnen wij dankzij de onze het e-mailadres info@branderbrander.nl gebruiken.
Hoe verhuis je jouw webhosting?
Heb je al een website, maar ben je ontevreden met jouw webhost? Je kunt jouw domeinnaam verhuizen naar een andere webhost en daar een nieuw webhosting pakket aanschaffen.
Stap 1. Maak een backup van je oude website
Wanneer je naar een andere webhost gaat, krijg je een nieuwe lege kavel. Jouw websitebestanden (en e-mailadressen) verhuizen niet automatisch mee. Dat moet je zelf doen, of een verhuisservice bijbestellen.
Ik zou in beide gevallen eerst een backup van je oude website maken.
Een backup houdt in dat je een kopie van je database en van je bestanden opslaat op je computer. Vaak is er in het controlepaneel van de oude webhost een optie voor “backup maken” die een zip bestand voor je genereert.
Stap 2. Verhuiscode verkrijgen
Om een verhuizing in gang te zetten moet je een verhuiscode opvragen. Soms kun je dit zelf doen in het controlepaneel van jouw huidige webhost, soms moet je handmatig contact opnemen.
In het laatste geval kun je een mailtje sturen zoals, “Ik ga mijn website verhuizen naar een andere partij. Graag ontvang ik van jullie de verhuiscode.”
Stap 3. Domeinnaam en webhosting aanschaffen
Laat de nieuwe hostingpartij weten dat jij naar hen wilt verhuizen.
Doorgaans hebben ze een tool zoals “Check je domeinnaam”. Wanneer je jouw domeinnaam invult, zal er “Bezet. Wil je verhuizen?” of iets dergelijks verschijnen. Klik daarop.
Daarna zal je gevraagd worden een webhosting pakket te kiezen. Kies jouw gewenste pakket (waar moet ik op letten?) en bestel.
Stap 4a. Verhuizen met een verhuisservice
Meestal kun je er een verhuisservice bij bestellen en dan zetten zij jouw oude website (en e-mailadressen) over op de nieuwe omgeving.
Ga je niet compleet opnieuw beginnen en heb je nog nooit met FTP en databases gewerkt? Dan raad ik aan om die verhuisservice te nemen. Scheelt een hoop tijd, stress en gedoe.
Geef de verhuiscode aan hen door en zij regelen de rest!
Als jouw domeinnaam eindigt op .nl, is de verhuizing meestal binnen een paar uur tot een dag geregistreerd. Bij .com duurt het langer, meestal een paar dagen. In de tussentijd blijft de oude website zichtbaar.
Heb je e-mailadressen via de oude domeinnaam lopen en zijn die gekoppeld aan Gmail of Outlook of iets dergelijks? Dan moet je die koppeling na de verhuizing bijwerken. Vraag de verhuisservice om hulp.
Stap 4b. Handmatig verhuizen
Geen verhuisservice genomen?
Meestal kun je de verhuiscode in een later stadium doorgeven. Op die manier kun je alvast jouw website klaarzetten bij deze nieuwe hostingpartij en pas daarna verhuizen, zodat je geen downtime hebt.
Ik wil helemaal opnieuw beginnen
Wil je opnieuw beginnen met een nieuwe, lege website? Dan kun je gelijk de verhuiscode doorgeven en bijvoorbeeld de sitebuilder van jouw webhost gebruiken om WordPress te installeren.
Ik wil mijn oude website overzetten
Zet jouw gebackupte website bestanden en database (zie stap 1) op de nieuwe webhosting omgeving en geef daarna de verhuiscode door.
- Maak een nieuwe database met gebruiker en upload je oude gebackupte database.
- In de backup van jouw oude website moet ergens een config bestand met database gegevens staan (bij WordPress is dat het wp-config.php bestand). Werk de gegevens bij naar die van jouw nieuwe database.
- Upload al je oude website bestanden via FTP, SFTP of je controlepaneel naar je nieuwe server.
En vergeet e-mail niet! Had je een of meerdere e-mailadressen die via je domeinnaam liepen? Dan moet je die ook opnieuw aanmaken en instellen. Check de website van je webhost voor documentatie daarover.
Hopelijk was dit verhelderend! Dit waren de algemene stappen van een verhuizing. De meeste hosting partijen hebben documentatie waarin ze hun specifieke situatie uitleggen. Zoek even rond op hun website.
Lees meer: Hoe check je of een webhosting provider goed is?
Website Gids: 29 tips voor een luxe & professionele website
- 29 tips rondom webdesign, fotografie en webteksten
- Praktische before/after voorbeelden
Na dit ebook snap je wat een website een luxe en professionele uitstraling geeft. Handig als je je prijzen wilt verhogen, bijvoorbeeld.
Toch niet tevreden? Binnen 14 dagen geldteruggarantie.