Volg onze gratis training: Meer klanten met je website! Bekijk video

Je gebruikt Internet Explorer. Deze website ondersteunt alleen moderne browsers. Gebruik alsjeblieft Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Menu

Webhosting verhuizen: Hoe werkt het? (5 stappen)

Ben je niet meer tevreden met je webhosting en denk je aan verhuizen? Misschien ben je nog huiverig. Ik leg je uit welke 5 stappen je algemeen moet zetten om jouw website te verhuizen.

Inhoud

 1. Wat is webhosting?
 2. Wat is een domeinnaam?
 3. Hoe verhuis je jouw webhosting?
  1. Backup maken
  2. Verhuiscode aanvragen
  3. Domeinnaam verhuizen
  4. Hosting pakket kiezen
  5. Webruimte vullen (of verhuisservice aanschaffen)

Wat is webhosting?

Webhosting is in feite het huren van ruimte op een server. Op die server plaats je al jouw website bestanden. Dankzij het feit dat deze server in verbinding staat met het internet, kunnen mensen jouw website bezoeken.

Jouw webhost provider is dus eigenlijk je huurbaas.

Lees meer: Hoe check je of een webhosting provider goed is?

Wat is een domeinnaam?

Dankzij webhosting heb je dus je eigen kavel op het internet, maar mensen moeten je wel kunnen bezoeken. Je hebt een adres nodig. Dat is je domeinnaam.

Onze domeinnaam is bijvoorbeeld branderbrander.nl.

Naast als adres voor je website, kan je domeinnaam ook als e-mailadres gebruikt worden. Zo kunnen wij dankzij onze domeinnaam het e-mailadres info@branderbrander.nl gebruiken.

Hoe verhuis je jouw webhosting?

Als je al webhosting hebt, maar niet tevreden bent, kun je verhuizen naar een andere partij. Doorgaans verhuis je dan ook jouw domeinnaam mee.  

Stap 1. Maak een backup van je oude website

Wanneer je naar een andere webhost gaat, krijg je een nieuwe lege kavel. Je websitebestanden (en e-mail!) verhuizen niet automatisch mee. Dat moet je zelf doen, of een verhuisservice bijbestellen. 

Ik zou in beide gevallen eerst een backup van je oude website maken. 

Een backup houdt in dat je een kopie van je database en van je bestanden opslaat op je computer. Vaak is er in het controlepaneel een optie voor “backup maken” die een zip bestand voor je genereert.

Website exporteren in Antagonist
In het controlepaneel van Antagonist kun je met 1 klik je hele website en e-mail exporteren.

Stap 2. Verhuiscode verkrijgen

Om een verhuizing in gang te zetten moet je een verhuiscode opvragen. Soms kun je dit zelf doen in het controlepaneel van je huidige webhost, soms moet je contact opnemen met je oude hostingpartij. 

In het laatste geval kun je een mailtje sturen zoals, “Ik ga mijn website verhuizen naar een andere partij. Graag ontvang ik van jullie de verhuiscode.”

Stap 3. Domeinnaam verhuizen

Zodra je de verhuiscode hebt, kun je die code opgeven bij de nieuwe hostingpartij. Doorgaans hebben ze een tool zoals “Check je domeinnaam”. Wanneer je jouw domeinnaam invult, zal er iets zoals “Bezet. Wil je verhuizen?” staan. Klik daarop en geef je verhuiscode op.

Check je domein via Hosting2Go
Voorbeeld: Een verhuizing regelen op Hosting2Go.

Let op: Loopt jouw e-mailadres ook via je domeinnaam? Dan zal die tijdens de verhuizing niet werken. Je kunt van te voren mailen naar lopende contacten met uitleg en een tijdelijk alternatief e-mailadres opgeven (bv. gratis gmailadres). Als je met een verhuisservice werkt, kun je vragen hoelang je ongeveer offline zal zijn. 

Stap 4. Webhosting pakket kiezen

Nu zal de nieuwe partij je ook vragen of je webhosting wilt bijbestellen. Kies jouw gewenste pakket (waar moet ik op letten?) en bestel.

In deze stap zul je meestal ook een verhuisservice kunnen bijbestellen.

Ga je niet compleet opnieuw beginnen en heb je nog nooit met FTP en databases gewerkt? Dan raad ik aan om die verhuisservice te nemen. Scheelt een hoop tijd, stress en gedoe.

Het kan een paar uur tot een dag duren voordat ze verhuizing rond is. In die tussentijd kan je website offline zijn.

Stap 5. Jouw nieuwe webruimte vullen

Tenzij je een verhuisservice erbij besteld hebt, zal je website nu een blanco pagina zijn. Je moet je oude websitebestanden op je gloednieuwe server zetten.

 1. Maak een nieuwe database met gebruiker en upload je oude gebackupte database. 
 2. Update de database gegevens in de kopie van het config bestand van je oude website (bij WordPress is dat het wp-config.php bestand). 
 3. Upload al je oude website bestanden via FTP, SFTP of je controlepaneel naar je nieuwe server.

Begin je helemaal overnieuw met een nieuwe website? Dan kun je bijvoorbeeld de sitebuilder van je webhost gebruiken om WordPress te laten installeren.

En vergeet e-mail niet! Had je een of meerder e-mailadressen die via je domeinnaam liepen? Dan moet je die ook opnieuw aanmaken en instellen. Check de website van je webhost voor documentatie daarover.

Hopelijk was dit verhelderend! Dit waren de algemene stappen van een verhuizing. De meeste hosting partijen hebben documentatie waarin ze hun specifieke situatie uitleggen. Zoek even rond op hun website.

Lees meer: Hoe check je of een webhosting provider goed is?

Home » Blog » Website » Webhosting verhuizen: Hoe werkt het? (5 stappen)